Lapte demachiant - rețetă de bază

De fapt, puteți să luați rețeta ca pe un exemplu de la care să porniți când doriți să vă creați propriul demachiant. Adaptați-o la cerințele proprii tenului dumneavoastră modificând proporțiile ulei/apă și adăugând ingrediente care vi se potrivesc. Aceasta este o rețetă de bază compusă din 20% fază uleioasă și 80% fază apoasă. Cei care au tenul foarte uscat pot înlocui 4 ml din ulei cu 4 ml de unt sau pot adăuga în plus față de cei 12 ml de ulei încă 4 ml de unt, mărind cantitatea de ceară emulsifiantă L la 5 % și scăzând corespunzător cantitatea de apă. Am fi bucuroși dacă, pe măsură ce experimentați, ne veți împărtăși din rezultatele dumneavoastră. 

Ingrediente:

Faza uleioasă

  • 12 gr ulei de migdale dulci
  • 4 gr ceară emulsifiantă L pentru loțiuni
Faza apoasă
  • 78,3 gr apă fiartă și răcită
  • 0,1 gr gumă Xanthan
Faza a treia
  • 5 gr glicerină vegetală
  • 0,6 gr conservant cosmetic

Mod de preparare:

1. Punem faza uleioasă și faza apoasă în recipiente termorezistente separate și le încălzim la bain-marie.

 

2. Când ambele faze au temperatura de 75 gr C și toate ingredientele solide s-au topit complet, turnăm lent faza uleioasă în faza apoasă mixând cu blenderul la turație maximă. După un minut, retragem amestecul de la sursa de căldură și continuăm mixarea la turație minimă. Când temperatura amestecului este de 50 gr C, putem continua mixarea cu o spatulă.

3. Când temperatura emulsiei scade sub 40 gr C, adăugăm glicerina și conservantul. Transferăm într-un recipient curat și etichetăm.

Mod de utilizare: Cele mai bune rezultate se obțin dacă se întinde demachiantul pe ten, inclusiv pe pleoape, se masează ușor timp de o jumătate de minut, apoi se îndepărtează cu pad-uri umezite. Astfel, chiar și tenul cel mai sensibil va fi curățat fără a fi agresat de frecarea cu pad-uri uscate.

Termen de valabilitate: minim patru săptămâni, dacă se păstrează la frigider.